FINANTARE PENTRU INVESTITII IN PROCESAREA & MARKETINGUL PRODUSELOR AGRICOLE ÎN VEDEREA OBŢINERII DE PRODUSE ALIMENTARE (Schema de ajutor de stat GBER)

“PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ 2014 – 2020”,
Schema de ajutor de stat GBER

Prin acest program se finanțează investiţiile care contribuie la:
– introducerea de noi tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse de o calitate superioară şi deschiderea de noi pieţe interne;
– creşterea calităţii produselor obţinute, a siguranţei alimentare şi obţinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi;
– creşterea numărului de locuri de muncă.

CATEGORII DE SOLICITANTI ELIGIBILI:
Persoana fizică autorizată; Intreprindere individuala; Intreprindere familiala; Societate comerciala (SNC, SCS, SA, SCA, SRL); Cooperativa agricola; Societăte cooperativa; Grup de producători.

ACTIVITATI ECONOMICE ELIGIBILE:
CAEN 1052 – Fabricarea îngheţatei – fabricarea îngheţatei şi altor produse asemănătoare îngheţatei, cum este sorbetul;
CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morărit, din care:
– fabricarea amestecurilor de făină şi făină mixtă preparată şi a aluaturilor pentru pâine, prăjituri, biscuiţi sau cozonac;
– fabricarea produselor din cereale pentru mic dejun;
CAEN 1071 – Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie;
CAEN 1072 – Fabricarea biscuiţilor şi pişcoturilor; fabricarea prăjiturilor şi a produselor conservate de patiserie;
CAEN 1073 – Fabricarea macaroanelor, tăieţeilor, cuş-cuş-ului şi altor produse făinoase similare;
CAEN 1082 – Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase, din care:
– fabricarea ciocolatei şi a specialităţilor de ciocolată;
– fabricarea produselor zaharoase: caramele, nuga, fondante, ciocolată albă;
– fabricarea dulciurilor sub formă de tablete şi pastile;
CAEN 1084 – Fabricarea condimentelor şi ingredientelor – fabricarea mirodeniilor, sosurilor şi condimentelor:
– făină şi pudră de muştar;
– muştar preparat etc;
CAEN 1086 – Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi a alimentelor dietetice – fabricarea alimentelor pentru utilizări nutriţionale speciale:
– lapte praf pentru sugari;
– lapte şi alte alimente speciale pentru copii mici;
– alimente pentru sugari;
– alimente cu aport scăzut şi redus de calorii, pentru controlul greutăţii;
– alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale;
– alimente cu conţinut scăzut de sodiu, inclusiv sare fără sodiu sau sare dietetică fără sodiu;
– alimente fără gluten;
– alimente destinate consumului în cazul efortului muscular intens, în special pentru sportivi;
– alimente pentru persoane care suferă de tulburări ale metabolismului carbohidraţilor (diabet);
CAEN 1089 – Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.:
– fabricarea produselor din ouă, a albuminei din ouă;
– fabricarea drojdiei de bere (inclusiv drojdia de panificație);
– fabricarea laptelui obţinut în afara lăptăriilor şi a înlocuitorilor de brânză;
CAEN 1105 – Fabricarea berii:
– fabricarea băuturilor din malţ, cum sunt berea, berea neagră;
– fabricarea berii cu conţinut redus de alcool şi a berii fără alcool;

TIPURI DE CHELTUIELI ELIGIBILE:
• CHELTUIELI AFERENTE INVESTIȚIILOR PENTRU ACTIVE CORPORALE
o Construcţia de clădiri, instalații, utilaje şi echipamente identificate ca necesare prin Studiul de fezabilitate, extinderea, modernizarea și dotarea clădirilor unităților de procesare, infrastructură internă şi utilităţi, precum şi branşamente şi racorduri necesare proiectelor, sisteme supraveghere video pentru activitatea propusă prin proiect etc;
o Construcții destinate unei etape sau întregului flux tehnologic (colectare – depozitare (materie primă/ produse nonagricole)- sortare – condiționare materie primă- procesare-comercializare);
o Achiziţionarea, inclusiv în leasing financiar (cu obligaţia ca bunul să intre în proprietatea beneficiarului până la ultima plată) de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime și/ sau comercializării produselor nonagricole în cadrul lanțurilor alimentare integrate;
o Cheltuieli generate de îmbunătățirea controlului intern al calității ca și investiții secundare valoric legate de investiția inițială în cadrul aceluiași proiect de investiții

• CHELTUIELI GENERATE DE INVESTIȚIILE ÎN ACTIVE NECORPORALE
o Organizarea şi implementarea sistemelor de management a calităţii şi de siguranţă alimentară;
o Achiziționarea de tehnologii (know‐how), patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului;
o Achiziţionarea de software necesar;
o Cheltuieli aferente marketing-ului produselor obținute, (max. 5% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30.000 euro);
înfiintarea unui site – pentru promovarea și comercializarea propriilor produse;
etichetarea (crearea conceptului);
creare marcă înregistrată/brand.

INTENSITATEA SI VALOAREA MAXIMĂ A FINANŢĂRII NERAMBURSABILE
Intensitatea sprijinului: 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri; Pentru investitiile in mun. Bucuresti intensitatea sprijinului este de 30%.

Valoarea maximă a finanţării nerambursabile:
– în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat:
o 1.000.000 euro/proiect, pentru IMM;
o 1.500.000 euro/proiect, pentru alte categorii de intreprinderi;
– în cazul proiectelor care conduc la un lanț alimentar integrat: 2.500.000 euro/proiect, indiferent de tipul si marimea solicitantului.

In cazul in care sunteti interesati va rugam sa ne contactati la nr. de telefon 0732122640 sau mail: consultanta@2000LCH.ro