Tema de proiectare a constat in:
OBIECTE DE PLAN GENERAL
- Corp principal
- Grajduri pentru animale si zona colectare deseuri
- Boxa spalare mijloace transport produs finit
- Boxa spalare mijloace transport animale
- Casa poarta curte curate
- Casa poarta curte murdara
- Magazie materiale + punct intretinere
- Gospodarie apa + put forat
- Statie preepurare
- Sarare si depozit piei
- Drumuri si platforme
- Imprejmuiri si porti
- Demolari
- Retele exterioare
- Post trafo + grup electrogen
- Bazin retentie-existent
Descrierea functiunilor si suprafetelor
Corpul de fabricatie
Aria construita- 3060 mp
Aria desfasurata- 3397 mp
Volumul cladirii –25100 mc
H cornisa corpA = +10,50m
Hcornisa corp B = +9,10m
Hcornisa corp C = 7,50 m
Hcoama corp A= + 10,50 m
Hcoama corp B = + 9,10 m
Hcoama corp C = + 7,50 m
Corpul cladirii se amenajeaza intr-o constructie noua, parter si partial etaj.
CORP PRINCIPAL “ABATOR”este compus din :
Corp – Sala taiere si sectii anexe
Taierea cailor si bovinelor are loc alternativ, in aceesi sala, impartita in zone distincte :
- zona “murdara“ de sacrificare, sangerare, jupuire, cu spatiile anexe :
-colectare sange
-curatire-depozitare piei,cozi la t=10 ÷ 120C
-golire mate, burti ;
-depozite deseuri si MRS la t= 10 ÷ 120C
-vestiar,grup sanitar,oficiu si sala de mese pentru personalul de la golire mate si colectare deseuri
- zona “curata“ de eviscerare si control sanitar cu spatiile anexe :
– refrigerare capete la 0 ÷ 40C
– refrigerare organe 0 ÷ 20C
- prelucrare organe, 10 ÷ 120C
- transare capete 10 ÷ 120C
– depozitare organe si carne de pe capete la 0 ÷ 20C
– suspecte la t = 0 ÷ 40C
– triperie burti
Adiacent celor 2 zone, in corpul principal la parter s-au mai prevazut :
- Grup sanitar pentru zona murdara
- Grup sanitar pentru zona curata
- Birou, dus WC pentru inspectia sanitar-veterinara
- Birou maistru
- Spatiu pentru spalare maini si cuier pentru sorturi inainte de intrarea in sala de mese
- Zona control igiena personal dotata cu eluza
- Depozit detergenti
In aceeasi zona, la etaj s-au amplasat biroul maistri, birou agenti sanitar-veterinari, birouri HACCP, grup sanitar .
Transare, refrigerare, ambalare, expeditie
Frigorifer tehnologic si transare cuprinzand:
- refrigerare – depozitare carcase t = 0 ÷ 40C
- culoar circulatie carne refrigerata, sfertuire si expeditie carcase t = 4 ÷ 60C
- depozite sferturi 0 ÷ 40C
- transare la t = 4 ÷ 60C
- ambalare carne 4 ÷ 60C
- depozit oase, depozit MRS cu t = 10 ÷ 120C
- depozit cartoane
- impachetare in cartoane 4 ÷ 60C
- depozit carne impachetata 0 ÷ 40C
- tunel congelare t = – 350C
- depozit de congelate la t = -220C
- spalare tavi, carucioare
- grup sanitar si ecluza pentru transare, ambalare
- grup sanitar pentru impachetare, manipulare cartoane si carne impachetata
- spalare navete si navete curate
Corpul social care cuprinde:
- Parter
vestiare filtru barbati si femei
sala de mese
camera frigidere
oficiu
zona spalare cizme si spalare,uscare sorturi
spalatorie echipament de protectie
hol, scara ‘’murdara ‘‘ acces la birouri
scara curata legatura intre spatii productie si birouri HACCP, sanitar veterinar si productie
birou medic sanitar-veterinar oficial ,
birou maistru.
- Etaj
Birouri HACCP
Birou agenti sanitar-veterinari
Birou sef productie
Birou tehnologi productie
Server si materiale productie
Camera instruire personal
Vestiare
Grupuri sanitare
GRAJD PENTRU ANIMALE cuprinde:
Constructie cu structuri de rezistenta, stalpi beton armat, ferme metale si inchideri mixte, panouri termoizolante in strat si zidarie caramida.
- Lungime = 18,50 m
- Latime = 17,10 m
- Inaltime = 4,50 m
- Suprafata construita = 316 mp
- Suprafata desfasurata = 316 mp
- Volum = 1420 mc
- rampa de receptie;
- zona de control sanitar ;
- spatii de suspecte;
- zona de cazare animale;
- vestiar, grup sanitar pentru personal;
- birou, vestiar si grup sanitar inspectie sanitar veterinara ;
- colectare, depozitare balegar si continut stomacal
Boxa spalare mijloace transport produs finit
Constructie cu structura de rezistenta metalica si inchideri din panouri termoizolante tristrat.
– Lungime = 24,60 m
– Latime = 6,60 m
– Inaltime = 6 m
– Suprafata construita =162,30 mp
-Suprafata desfasurata = 162,30 mp
– Volum = 972 mc
Boxa spalare mijloace de trasport animale
Cladire industriala cu regim de inaltime parter.
– Lungime = 27,60 m
– Latime = 6,60 m
– Inaltime = 6 m
– Suprafata construita =182 mp
-Suprafata desfasurata = 182 mp
– Volum = 1092 mc
Casa poarta zona curata
– Lungime = 4,40 m
– Latime = 4,40 m
– Inaltime = 3,00 m
– Suprafata construita = 19,36 mp
-Suprafata desfasurata = 19,36 mp
– Volum = 58 mc
Casa poarta zona murdara
– Lungime = 4,40 m
– Latime = 4,40 m
– Inaltime = 3,00 m
– Suprafata construita = 19,36 mp
-Suprafata desfasurata = 19,36 mp
– Volum = 58 mc
Magazie materiale si punct intretinere
Constructie cu regim de inaltime parter.
– Lungime = 18,60 m
– Latime = 6,60 m
– Inaltime = 4,00 m
– Suprafata construita =122,8 mp
-Suprafata desfasurata = 122,8 mp
– Volum = 491 mc
Gospodarie de apa si put forat
– Lungime = 14,4 m
– Latime =9,80 m
– Inaltime = 3,5 m
– Suprafata construita = 141 mp
-Suprafata desfasurata = 141 mp
– Volum = 490 mc
Statie de epurare
– Lungime =16.00 m
– Latime = 16,0m
– Suprafata construita = 256 mp
– Suprafata desfasurata =256 mp
Sarare si depozitare piei
Constructie industriala cu regim de inaltime parter.
– Lungime = 24,50 m
– Latime = 12.5 m
– Inaltime = 4,5 m
– Suprafata construita =306 mp
– Suprafata desfasurata = 306 mp
– Volum = 1378 mc
Capacitatea : 9375 t viu/an
a) Abator
- Sacrificare cai – 300 cap/sapt -100 cap/zi-15.000 cap/an – 6000 t viu/an
- Sacrificare bovine – 150 cap/sapt-75 cap/zi-7500 cap/an-3375 t viu/an din care:
– manzati ~ 37 cap/zi – 3700 cap/an, ~ 1665 t viu/an
– bovine adulte 38 cap/zi – 3800 cap/an, ~ 1710 t viu/an
Abatorul va dispune de o linie de taiere pentru toate animalele ,linie care va lucra 5 zile/saptamana,trei zile pentru cai ( 100 cai/zi) si doua pentru bovine.Linia va fi dimensionata pentru 100 capete/zi – 13-15 capete/h
b) Refrigerare
Refrigerarea se compune din 3 tunele in care se vor refrigera si depozita alternativ bovine si cai pe o durata totala (refrigerare + depozitare ) de 3 zile.
Capacitatea de refrigerare exprimata in tone carne de cal este de 21 t /zi tunel.
Capacitatea totala de refrigerare –depozitare este de 63 t.
c) Transare
S-a dimensionat pentru transarea intregii cantitati de carne de cal –21 t/zi
d) Congelare si depozitare congelate
-congelare 10t/zi
-depozitare congelate 30 t/zi
STRUCTURA SORTIMENTALA
Produsele rezultate vor avea urmatoarea structura sortimentala :
a) Cai
- subproduse comestibile (ficat,inima,carne de pe cap)=2,25 t/sapt
- sferturi carcasa cal 63 t /sapt. din care rezulta :
- carne transata ambalata si impachetata=36t/sapt
b) Bovine
- Subproduse comestibile (organe, burti, carne de pe cap) – 2,95 t/sapt
- Sferturi de carcasa manzat refrigerat – 16,88 t/sapt
- Sferturi carcasa bovina refrigerate– 16,26 t/sapt
Din care rezulta carne transata bovina si manzat ambalata si impachetata – 27,74 t/sapt
FOND DE TIMP
Unitatea va lucra 250 zile/an-50 de saptamani
- Sacrificare bovine – 1 schimb/zi –2 zile/sapt- 100 zile/an
- Sacrificare cai 1 schimb/zi –3 zile/sapt-150 zile/an
- Transare – 1 schimb/zi
Transare cai –3 zile/sapt
Transare vita -2 zile /sapt
FLUXUL TEHNOLOGIC IN INCINTA
Rezolvarea incintei (conform plan de situatie anexat).
A. Obiecte in incinta
- Corp principal care cuprinde :
1.1. sala taiere si sectii anexe ;
1.2. figorifer tehnologic , transare, ambalare, expeditii
1.3. Corp social care cuprinde:
a.) parter :
- vestiare si grupuri sanitare
- sala de mese
- spalatorie echipament protectie ,
- birou inspectie sanitar-veterinara ,birou maistru.
b.) etaj
- birouri productie
- birouri HACCP
- birouri agenti sanitar-veterinari
- vestiar birouri productie
- server si depozit materiale
- camera instruire personal
- Grajd pentru animale cuprinzand :
- rampa de receptie ;
- zona de control sanitar ;
- spatii de suspecte ;
- zona de cazare animale ;
- vestiar, grup sanitar pentru personal ;
- birou, vestiar si grup sanitar inspectie sanitar veterinara ;
- colectare,depozitare balegar si continut stomacal
3. Boxa spalare mijloace transport produs finit
4. Boxa spalare mijloace de trasport animale
5. Casa poarta zona curate
- Casa poarta zona murdara
- Magazie materiale si punct intretinere
- Gospodarie de apa si put forat
- Statie de preepurare
- Sarare si depozitare piei
- Drumuri si platforme
- Imprejmuiri si porti
- Demolari
- Retele exterioare
- Post trafo – grup electrogen
- Bazin decantor – existent
Necesar personal
Nr. crt. |
Specificatie |
Sch. I |
Sch. II |
Sch. III |
Total |
I | Sala taiere (sala murdara ) si anexe | ||||
1. | Asomare, ridicare pe linie, sangerare | 2 |
2 |
||
2. | Respingere esofag, taiere coarne, picioare anteriare | 1 | 1 | ||
3. | Transbordare | 1 | 1 | ||
4. | Prejupuire anterioara | 1 | 1 | ||
5. | Jupuire | 2 | 2 | ||
6. | Prelucrare piei | 2 | 2 | ||
7. | Golire, prelucrare mate de cal (burti de vita) | 5 | 5 | ||
8. | Colectare, transport, expediti- e deseuri | 2 | 2 | ||
Total | 16 | 16 | |||
II | Sala taiere (zona curata) si anexe | ||||
1. | Taiere, spalare cap | 1 | 1 | ||
2. | Taiere stern | 1 | 1 | ||
3. | Eviscerare, colectare organe | 1 | 1 | ||
4. | Despicare | 1 | 1 | ||
5. | Recoltare, prelucrare organe | 2 | 2 | ||
6. | Transare cap | 2 | 2 | ||
7. | Spalare carucioare | 2 | 2 | ||
Total | 10 | 10 | |||
III | Refrigerare | ||||
1. | Refrigerare carcase | 1 | 1 | ||
2. | Sfertuire carcase | 1 | 1 | ||
Total | 2 | 2 | |||
IV | Transare, ambalare, expeditie | ||||
1. | Transare – ambalare | 45 | 45 | ||
2. | Ambalare in cartoane | 5 | 5 | ||
3. | Manipulare – expeditie | 2 | 2 | ||
Total | 52 | 52 | |||
Total personal executie | 80 | 80 | |||
V | Auxiliari intreprindere | ||||
1. | Grajdari | 2 | 2 | ||
2. | Spalare masini | 2 | 2 | ||
3. | Uzina frig, punct termic, conditionare | 3 | 1 | 4 | |
4. | Spalatorie echipamente pro-tectie | 2 | 2 | ||
5. | Sala de mese | 1 | 1 | ||
6. | Gestionar | 2 | 2 | ||
7. | Paznici | 2 | 1 | 1 | 4 |
8. | Atelier mecanic, electrician | 3 | 3 | ||
98. | Soferi | 4 | 4 | ||
Total personal auxiliar | 21 | 2 | 1 | 24 | |
VI | Aprovizionare, desfacere, evidenta si coordonare productie | ||||
1. | Maistru | 2 | 1 | ||
2. | Inginer tehnolog, inginer mecanic | 2 | 2 | ||
3. | Economist | 1 | 1 | ||
4. | Director productie | 1 | 1 | ||
5. | Director financiar | 1 | 1 | ||
6. | Director general | 1 | 1 | ||
Total | 9 | 9 |